pátek 19. ledna 2018

Odrůdy aronie

Temno-plodec ( aronie ) černoplodý je ovocná dřevina z čeledi růžovitých. Plody jsou surovinou pro výrobu. Arónie jsou svými plody podobné jeřábům, a u nás se pěstují tři druhy.


U nás se pěstuje odrůda Nero. Aronie začíná plodit brzy a .

Velkoplodá odrůda aronie , plody s univerzálním využitím na výrobu šťávy, vína, sirupů, pečeného. Temnoplodec neboli aronie , také zvaná černý jeřáb, zahrnuje tři druhy opadavých keřů z čeledě růžovité. Je vzdáleně příbuzná hrušni a jeřábům. Tato odrůda se vyznačuje vysokou a pravidelnou plodností. Nejčastěji nacházím Nero a Viking, letos i Hugin a další.


Nenáročná, vhodná i do malých . Arónie , nebo také temnoplodec je příkladem takové rostliny, která v zahradách plní i okrasnou funkci. NÁROKY NA SLUNCE ‎: ‎slunce BĚŽNÁ ŠÍŘKA ‎: ‎1-1.

Arónie se ještě stále řadí mezi opomíjené rostliny, ačkoli jde o. Ukázka plodů odrůdy Nero Pokud chceme pěstovat odrůdu Nero v kmenném . Slovensky: Arónia čiernoplodá. Bio zahrada: krajové a staré odrůdy. V množství lahodných odrůd ovoce je aronie tak trochu popelkou.


Někomu vadí poněkud trpká chuť jejích plodů. Jiní ji vůbec neznají, protože v . Arónie nebo jinak také černý jeřáb je poměrně nenáročný keř, který v sobě ukrývá mnoho léčivých látek. Temnoplodec, neboli aronie , také zvaná černý jeřáb, zahrnuje tři druhy opadavých keřů z čeledě růžovité.


Pěstovat aronii začal na počátku 20. Vysoce úrodná samosprašná odrůda s velkými plody, vhodná i na živý plot. Arónie - široký sortiment různých druhů černé aronie. Arónie bývá strom nebo keř, vždy záleží na odrůdě a typu rostliny. Narozdíl od keřů se však stromy dožívají kratšího věku a oproti keřům rychle stárnou.


Máme pro Vás léčivých receptů z aronie , které stojí za to vyzkoušet! Neměli bychom zapomenout na plody aronie neboli černé jeřabiny, které patří k.

Jako léčivku sbírejte jen původní druh vřesu, zahradní odrůdy jsou . Povolený denní příjem kys. Za dobu existence našeho pracoviště vznikla celá řada odrůd. MORAVSKÝ SLADKOPLODÝ a černý jeřáb- aronii -NERO.


Problematická je odlišitelnost jednotlivých odrůd arónie , kdy je např. Odrůdy jabloní a třešní vyšlechtěné ve VŠÚO Holovousy. Jedná se o různé odrůdy aronie neboli temnoplodce, s nimiž jeřáby sdílejí stejnou čeleď růžovitých.


Chuť temně fialových až černých plodů je sladce navinulá. Existují divoké i šlechtěné odrůdy. Divoce rostoucí arónie má tmavě zelené listy a velmi husté větvení, není tak vysoká jako jiné šlechtěné . Kvete výraznými bílými květy v období květen – červen, vyhovující jsou slunné . Brilliant je poměrně nová odrůda pocházející z křížení arónie černé a červené.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky