pondělí 30. dubna 2018

Levandule smilovitá

Levandule smilovitá

Název levandule je odvozeno od latinského slova „lavare“ – tj. To napovídá, že se rostlina ve starověku používala především do. Někdo jí říká levandule francouzská, někdo levandule španělská. Oficiální označení zní levandule korunkatá nebo také levandule smilovitá , . Uklidňuje psychiku i tělo člověka.


Pomáhá při úzkostech, nespavosti a bolestech hlavy. Levandule smilovitá se svými účinky podobá levanduli lékařské. Mapovanie výskytu na Slovensku. Zajímavá levandule především pro své koruní květy lila fialové barvy, umocňují dojem z celé . Na českém trhu je dostupných vícero druhů levandule.


Lavandula stoechas - levandule smilovitá. Nejčastěji je to však levandule lékařská a levandule smilovitá. Právě teď je ten pravý čas. Ranskanlaventeli (Finnish), Rosmaninho (Portuguese), Schopflavendel (German ) . Další názvy: levandule smilovitá , levandule korunkatá . Evropa - mořská a oceánská pobřeží. Levanduľa smilovitá Bandera fialová priemer kvetináča cca cm.


Levandule smilovitá

Kromě toho, že má ohromné estetické účinky, také skvěle chutná. Obvyklou květenu oblasti zahrnuté do označení původu tvoří levandule smilovitá , cist ladanový, cist šalvějolistý, planika, zimolez, bodlák, ditrichie lepkavá, . Květy i listy levandule mají v domácnosti široké využití, třeba v kuchyni i kosmetice. Pěstování levandule přitom není náročné, prvních květů se . Lamiaceae (hluchavkovité).


Této levanduli se přezdívá francouzská nebo ji je možné vidět pod názvem hlávkovitá, smilovitá nebo motýlová. Phaselis, Turecko p9028858. Praha-Albertov,botanická zahrada . Dřeviny: olivovník evropský, dub korkový, portugalský a cesmínovitý, olše lepkavá, břestovec jižní, kručinka Genista hirsuta, vřesovec jižní, levandule smilovitá , . Nejvíce robustní odrůda je pravá levandule (Landalula angustifolia), která jediná spolehlivě odolá zimě až -15°C. O něco méně odolné jsou levandule smilovitá.


Obří vosa přistála na květ asfodelu. Scarabeus neboli vruboun. CoE 258/ levandule smilovitá , olej CoE 258/levandule smilo vitá, tinktura CoE 2všechny druhy. Ledum palustre: tinktura.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky