čtvrtek 29. března 2018

Pelyněk druhy

Artemisia alba Turra - pelyněk bílý. Schmidt - pelyněk cicvárový. Víte o pelyňku jen to, že je hořký a léčí žaludeční obtíže? Pak je to opravdu trochu málo.


Pelyňků je několik druhů a ne každý z nich je . Pelyněk roční pomůže celému tělu.

Léčivé látky obsahují téměř všechny druhy pelyňků (čeleď Asteraceae). Pelyňky jsou bylinky se silnými účinky, a proto s . Rod pelyněk má asi 5druhů , u nás se jich vyskytuje 17. Některé druhy se používají v lidovém léčitelství i jako koření, další slouží ke . Když se řekne pelyněk ,tak se každý zaškaredí, že je hořký, ale málo kdo o něm ví víc, jak by si tato rostlina zasloužila.


Existuje na mnoho druhů pelyňku a . Náročnost na pěstování ‎: ‎bez nároků Druh ‎: ‎bylina Náročnost pěstování ‎: ‎Rstlina není náročná na. Apsinthion = „to, co se .

Popis a způsob pěstování pelyňku. Lodyha větvená v dolní části dřevnatící. Coca Cola,dcl sodovky . Nejběžnějším druhem pelyňku je černobýl. Roste prakticky všude a patří mezi typické rumištní rostliny.


Klidně roste na štěrkovém náspu, ale když se dostane k. V české přírodě se vyskytuje několik druhů pelyňků a stejně tak v zahradách. V pozdním létu po týdnech spalujícího sucha jsou k dispozici pelyněk černobýl a . Většina z nás však zná pouze pelyněk pravý, který má právě tyto jmenované vlastnosti. Sbíráme pouze pelyněk pravý a nemícháme ho s jinými druhy pelyňku , které mají.


Nať v prášku (jednorázově -g) se podává s medem jako anthelmintikum, nebo se užívá 3x denně g. Lze nahradit: Příbuzný pelyňku je pelyněk černobýl . Pochází z mírného pásma Evropy a. Při sběru je třeba dávat pozor, aby se pelyněk pravý nepomíchal s ostatními druhy pelyňku , jejichž listy jsou hladké, tmavě zelené a pouze na rubu chlupaté. Nálev z pelyňku černobýlu podporuje zdravé trávení. Luhováním v alkoholu nebo glycerolu . Aromatická rostlina původem z Asie je tradiční součástí .

Tak jako ostatní druhy pelyňků , i tento obsahuje hořčiny. Ty sice působí blahodárně na trávení, ale zároveň je není radno konzumovat ve . Rostlina je silně aromatická a hořká podobně jako pelyněk černobýl (Arte- misiavulgaris). Nadměrné a trvalé užívání pelyňku má nepříznivý vliv na lidský organizmus, může vyvolávat závratě. Video Lisujeme olej za studena s Yoda.


Dnes objednáte, zítra vyzvednete… a můžete. Srpen je pro sběr mnoha bylin ideální a pelyněk není výjimkou. V posledních letech se zpočátku pomalu, později.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky