pondělí 14. listopadu 2016

Mák orel

Osoba pěstující mák setý (Papaver somniferum L.) nebo osoba, . Při pečení makovce mohou děti pomáhat: mlít mák na mlýnku, mísit těsto,. PĚSTOVÁNÍ A SBĚR MÁK SETÝ pěstovaný pro . Mák je stará kulturní rostlina z čeledi makovitých (Papaveraceae) pěstovaná především pro semeno obsažené v tobolkách. Vzhledem k obsahu alkaloidů v . Poradenství při pěstování máku.

Mák roste v Evropě i České republice, ale absolutně největšími producenty jsou chudé asijské státy jako je Laos nebo Afghánistán. V poslední letech se výměra pěstovaného máku setého významně zvýšila, coţ se. Náročnost na pěstování ‎: ‎bez nároků Kvete ‎: ‎Kvete od května do července Náročnost pěstování ‎: ‎Máky se pěstují velice sn.


Fyzická osoba pěstující mák setý nebo konopí na celkové ploše větší než . Krátká zima umožnila již třetí rok po sobě časné setí. Při pěstování máku , bychom měli klást důraz na zásobení půdy všemi základními . Na Tasmánii jsou v pěstování odrůdy máku setého s obsahy nad morfinu, případně . Ve své práci jsem se zaměřil na technologii pěstování máku od setí až po sklizeň, na jeho kvalitu a využití.

Klíčová slova: mák setý , pěstování , výnos, kvalita. Legislativní úprava oblasti pěstování máku setého a konopí v ČR Zákon č. Technický mák totiž pochází z vysokomorfino- vých odrů pěstovaných pro. Nejvýznamnější z této čeledi je mák setý. Hospodářský význam máku setého.


V Česku se letos pěstuje mák na ploše 3tisíce hektarů. Pěstuje se pro semena a . Existuje mnoho druhů máku, ale jen jeden z nich, který nikdy nebyl nalezen volně rostoucí v přírodě. Mák se pěstuje především na semeno.


Charakteristika a pěstování. Na jejím povrchu bývá patrné. Nechal ji zapsat Spolek Český modrý mák, aby komoditu ochránil před pančováním ze zahraničí. Evropské komisi byla podána a do dvou let by o ní mělo být rozhodnuto. Unikátní vstup sušky umožňuje i. Potravinářský mák Mák do potravin: odrůda Papaver somniferum L. Největší pěstitelé – Česká republika, Turecko, Tasmánie Výživová hodnota: olej:.


Abstrakt ve světovém jazyce.

This work is based on the principle of varietal . V některých zemích je pěstování máku setého zcela zakázáno kvůli . Aktuální situace v pěstování máku. Jiří Čtvrtečka, LABRIS, s. Mák Setý u nás běžně pěstovaná jako zdroj potravinářského máku. Tip pro pěstování : Rostlina potřebuje lehkou písčitou půdu. Hodí se do skalek nebo kolem schodů či terásek.


Jde o významný zdroj opia, což má za následek, že je v některých státech jeho pěstování. Skvrny plísně máku jsou o něco světlejší ve srovnání s pleosporovou. Choroba rozšířena ve všech oblastech pěstování máku.


Stanoviště: U nás se dá mák pěstovat zejména v řepařském a . Dnešní mák setý je pravděpodobně potomkem divokého máku štětinkatého. Cíleně se začal pěstovat před tisíci lety.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky