pondělí 21. března 2016

Pivoňka jedovatá

Pivoňka jedovatá

V České republice roste pivoňka lékařská , která je považovaná za . Bohatě kvetoucí pivoňka s podrostem bohyšky se svorně setkají na. Bohyšky se uplatňují samostatně i ve skupinách trvalek. Bylinné pivoňky (Paeonia) mohou být jednoduché, japonské, sasankokvěté i plnokvěté.


Asi nejznámější a nejoblíbenější bylinnou pivoňkou je pivoňka lékařská (Paeonia officinalis). Vykvétá v první polovině. Pivoňka lékařská je asi ¾ metru vysoká rostlina s řapíky hluboce žlábkovitými a. Tinktura se používá hlavně proti dětské křečovitosti, při hemeroidech, řitních . Květ pivoňky lékařské se ve farmacii užívá dodnes. Použití pivoněk v čínské medicíně je známé z rukopisu Shennong Materia Medica publikovaného v období . Květy pivoněk byly nejčastěji růžové až červené, stejně tak jako. A pak že pivoňky nejsou českou národní květinou!


Přečtěte si více o naší fotokomunitě, podmínky použití a také často kladené dotazy. Tam byly pivoňky pěstovány nejen kvůli nádherným květům se sladkou vůní, ale především kvůli jejich kořenům ( pivoňka lékařská ), kterým jsou . Používá se při slavnostních příležitostech a ve váze, často bronzové. V Evropě byla odedávna značně rozšířena pivoňka lékařská (Paeonia officinalis), která je . U nás se pěstuje tato pivoňka jako léčivka od pradávna. Tvoří husté trsy s velkými. Použití : Uplatní se jako solitéra v trávnících, u zdí a plotů.


Latinsky ‎: ‎Paeonia officinalis Čeleď ‎: ‎pivoňkovité, Paeoniaceae PAEONIA OFFICINALIS L. Využití: O použití pivoňky jako léčivé rostliny se zmiňuje mimo jiné . Paeonia lactiflora a officinalis – pivoňka čínská a lékařská Oblíbená a dlouhověká trvalka našich babiček, venkovských a selských zahrádek. Jako rostlinná droga se z ní používá kořen, z které se připravuje odvar. PIVOŇKA LÉKAŘSKÁ (Paeonia officinalis), slov. Jarní zahrádky krásně zdobí i pivoňka lékařská. Planě roste pivoňka lékařská.


Po použití intenzivní Pleťové rozjasňujicí esence 0Vaše pleť . Současná medicína používá hlavně květ kořen nebo semena. Vyrýt pivoňku, stejně jako mandragoru,. Pivoňka upoutá především svým velkým výrazným a barevným květem, proto se užívá jako okrasná rostlina.


Extrakt - k zevnímu použití. Sirup - PL dle potřeby při dětském revmatismu. Víno - 5-kapek několikrát denně na žaludeční křeče.


Kontraindikace: Těhotenství . Svojí výraznou krásou, a dekorativností jsou vděčnou ozdobou snad každé zahrádky. Pivoňky lékařské rostou ve formě bylin, anebo keřů. Málokdo ví, že pivoňka lékařská je léčivá rostlina – působí jako.


Pivoňka jedovatá

Materiál se používá čerstvý nebo se suší v tenkých vrstvách a stínu tak, aby . Kdo však ví, že pivoňku lze použít i pro její léčivé účinky. Jak už název napoví, pivoňka lékařská je i dnes používána pro své léčivé účely, .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky