pátek 9. prosince 2016

Atonik kaktusy

Existují rostliny , které snesou půdu kyselou i zásaditou , ale velká část z nich je . Můžete se však o své půdě dozvědět vše důležité i jiným způsobem. Stačí, když při zjišťování jejích vlastností budete vycházet z rostlin , které na vaší zahradě . Pěstování takovýchto rostlin vyžaduje úpravu substrátu, přesnější výběr hnojiv. Tak lze podrobněji sledovat obsah živin v půdě i její kyselost.


Zelené hnojení: Vysejte na záhony rostliny , které dostanou půdu do skvělé. Hlavní problémy ztěžující růst rostlin na kyselých půdách. Vysoká koncentrace hliníku - toxicita Al. Podle jejího složení poznáte, kterým rostlinám se tu bude dařit a které.


Podobně lze upravit i půdní zásaditost a kyselost, měřenou podle . Nižší pH půdy pak může mít negativní vliv na výnos pěstovaných plodin. Opora a zdroj živin pro rostliny. Složení různé na různých stanovištích. Zdravá půda – miliardy mikroogranismů. Obnovují půdu , uvolňují živiny z . Domů Zahrada Ochrana rostlin Choroby Poruchy rostlin ovlivněné půdou,.


Mírně zásadité půdy (pH až 7) jsou vhodné pro luskoviny, skořápkaté . Rostliny jako indikátory půdních vlastností. Vliv na jeho obsah má nejen pěstování rostlin , ale také voda (vyplavuje jej). Dále se na zásaditých půdách daří čemeřici, poměnkovci či . Tyto půdy jsou méně úrodné a jejich složení prospívá rostlinám hůře. V kyselých půdách přijímají některé rostliny hůře živiny.


Kyselost půdy je jedním z fakturů, které snižují úrodu a výnosy. Zásadité reakce v půdě vyvolávají u . Podle obsahu vápníku v půdě rozlišujeme půdy silně kyselé (pH 4), kyselé (pH 5) , slabě kyselé (pH 6), neutrální (pH 7) a zásadité (pH více jak 7). Většině rostlin včetně trávníku vyhovuje slabě kyselá až neutrální půda. H v rozmezí až 1 půda je zásaditá. Hodnota pH půdy má vliv na to, jakým rostlinám se v dané oblasti bude dařit.


Význam pH pro dostupnost živin. Na kyselých půdách nemohou rostliny dobře přijímat živiny, především draslík, fosfor a čpavkový dusík, naopak na půdách zásaditých vznikají . Většinou bývají kyselé půdy osazovány tak, že jsou z nich vytvořena přírodní vřesoviště, často se do těchto půd vysazují i hortenzie případně . Mirně kyselé půdy (pH až 7) podporují látkovou výměnu v půdě a přispívají tak k výživě. Kyselé půdy najdeme obvykle pod jehličnatými stromy. Do kyselé půdy můžeme ale bez obav umístit i zajímavější rostliny. Víme už, že rostlinám vyhovují zásadité půdy s dobrou dostupností fosforu a hořčíku.


V ytvořte si vlastní půdu rozpad rostlin drť živé organismy houby bakterie humus. Diskutujte s žáky o tom, odkud pochází štěrk, písek a prachovitý jíl. Díky pěstování rostlin musí totiž zjistit vše o hmyzu, počasí i půdě. Některé rostliny snesou jak půdu kyselou, tak půdu zásaditou , ale velká .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky