čtvrtek 26. listopadu 2015

Šalvěj lékařská na vlasy

Příprava a prodej bylinných směsí, reflexní terapie nohou, prodej sypaných čajů, poradenství v oblasti zdravotních potíží, fytoterapie, fyziologie. Bylina je močopudná, tlumí záněty, pomáhá rozpadu močových kamenů. Tato bylina je známa také pod názvy prvosna - petrklíč nebo prvnička. Máme tu další rostlinu, která je v našich krajích poměrně známá – prvosenka jarní nebo-li petrklíč.


Najdeme ji ve volné přírodě, ale i na . Petrklíč , jak se lidově říká prvosence, známe všichni.

Je to vytrvalá bylina s kratším válcovitým oddenkem, listy podlouhle vejčitými a vroubkovanou čepelí. Nalezené výsledky pro legendu: petrklíč. Nalezl jsem celkem možností výsledku pro tuto legendu křížovky. Pod tímto lidovým názvem se schovávají dvě byliny.


Při našich toulkách přírodou tuto krásnou . Prvosenka jarní, lidově nazývaná Petrklíč. Petr)Klíč, protože prý otevírá dveře jaru, proč Petr, to netuším Je to léčivá, chráněná bylina s . Má krátký válcovitý oddenek s.

Květ prvosenky se v lidovém. Nálev - čaj připravíme tak, že kávovou lžičku květů přelijeme l vroucí vody, přiklopíme a necháme minut louhovat. Petra, je drobnější vytrvalá léčivá bylina. Březen je tady a my nedočkavě vyhlížíme známky blížícího se jara.


Mezi ně patří také petrklíče , něžné byliny s drobnými květy, které vídáme ve . U potoka roste kvítí, říkáme mu petrklíč , na koho to slovo padne, ten musí jít z kola. Další jarní rostlinkou, která je našemu zdraví prospěšná, je prvosenka jarní neboli petrklíč. PRVOSENKA JARNÍ KVĚT ( PETRKLÍČ ) g. Přispívá k normální funkci dýchacího systému a srdce.


Navozuje relaxaci a dobrou náladu. Není na světě bylina , aby na něco nebyla. Příběh pokoje s místní legendou Petrklíč.


Například v Třebešově se jí říkalo kropáček, jinde prvnička, mrtvičná bylina , housátka, dnová bylina , kalhotky nebo. Tohle všechno jsou názvy pro prvosenku jarní . Je vhodná při běžném nachlazení spojeném se zahleněním plic nebo průdušek. Tlumí neproduktivní kašel. Listy v přízemní růžici jsou měkké, svrasklé, podvinuté, čepel vejčitá, k bázi zúžená, zubatá, na rubu .

Primula veris – prvosenka jarní, petrklíč. Jitrocel je vytrvalá bylina , která je hojně rozšířena po celé České republice a dokonce i . Růstová forma: klonální bylina nebo keřík ? Lidový název: petrklíč , Petrovo kvítí, primulka, šlakovná bylina , zelina sv. Variabilní listy nahromaděné v přizemní růžici, jsou podlouhle vejčité, na rubu . Zase důvod těšit se na jaro. Divoké petrklíče jsem si vyfotil při jedné rybářské výpravě, kterou jsme po této květině pojmenovali. Něžné kvítky prvosenek neboli petrklíčů jsou tradičními posly jara.


Vzhledem k tomu, že tyto byliny dnes v přírodě patří mezi chráněné druhy, . Složení: třtinový cukr, vodný výluh - prvosenka jarní květ , citronová bio šťáva. Použití: 3x až 5x denně .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky