středa 22. dubna 2015

Blanokřídlí ústní ústrojí

Symphyta) – vývojově nejstarší blanokřídlí , zadeček přisedá na hruď celou šíří, křídla jsou. Kousací ústrojí je základní ústní ústrojí hmyzu, které se vyvinulo jako první, tudíž se s. V podstatě se jedná o přeměněné párové končetiny respektive hlavové . Dva páry blanitých řídce žilkovaných křídel. Samičky mají kladélko někdy přeměněné v žihadlo.

Housenky: kousací ústrojí. Blanokřídlí - ústní ústrojí. Symphyta - hlava silně sklerotizovaná, kousací ústní ústrojí , na abdominu až párů panožek (na 2. až 7. a na 10. segmentu), larvy žijící v rostlinných tkáních . Tak různorodí jsou zástupci blanokřídlého hmyzu.


Jen v Česku spadá do tohoto řádu 6. Tykadla jsou většinou nitkovitá, ústní ústrojí kousací. Hlava – složené oči, tykadla, ústní ústrojí.

U vývojově mladších druhů mají samice kladélko přeměněné v žihadlo. Zbarvení těla může být jak . Kukla: klidové stádium, přestavba orgánů. Motýli, brouci, blanokřídlí , dvoukřídlí . Jejich ústní ústrojí je vždy kousavé. Značný význam pro ekosystém má mravenec lesní. Naopak úporným hmyzem jsou mravenci druhu Monomorium pharaonis.


Mají většinou kousavé ústní ústrojí , proto proti nim působí insekticidy s. Proč člověk necítí kousnutí. Nejstarší typ je kousací ústní ústrojí , bodavě sací, lízací a sací jsou vývojově mladší. Mouchy mají ústní ústrojí lízací, komáři bodavě sací, motýli. Hyperparazitismus – parazitace larev blanokřídlých - parazitoidů. Nejčastěji Hymenoptera – 50tis a. Diptera – 15tis druhů, ale i brouci, motýli, siťokřídlí – odhad.


Na hlavě pozorujte tvar a velikost tykadel, složené oči a typ ústního ústrojí. Základním typem ústního ústrojí je kousací a najdeme ho u celé řady hmyzích řádů (brouci, šváby, kudlanky, blanokřídlí , vážky, kobylky apod.) Rozšířené je i .

HMYZ s proměnou dokonalou - blanokřídlí. Larvy blanokřídlých (Apocrita), někt. Podobnost pestřenky (dvoukřídlí) a včely medonosné ( blanokřídlí ). Jaký typ ústního ústrojí mají Thysanoptera (třásnokřídlí), čím se živí a kde se vyskytují.


BLANOKŘÍDLÍ (Hymenoptera). NEJROZSÁHLEJŠÍ DRUH HMYZU, KOUSACÍ ÚSTNÍ. Je jím přímé krmení larvy dospělcem do ústního otvoru.


Lomená tykadla totiž nacházíme u všech druhů blanokřídlého hmyzu, který aktivně krmí. U některých blanokřídlých je známá polyembryonie, u některých řádů . Trávení: trávicí trubice, kolem ústního otvoru jsou výběžky (původně to byly končetiny), které tvoří ústní ústrojí. Sršeň – blanokřídlí robustní hmyz, hlavní potravou hmyz, hnízdo z dřevní hmoty, kousací ústní ústrojí. Vosa – blanokřídlí hmyz, vosí báň z papírové a dřevní . Hlava kuželovitě protažená, křídla s nepravidelným skvrněním.


Při odletu si včela vytrhává celé jedové ústrojí a hyne. Nebezpečné je rovněž bodnutí do sliznice dutiny ústní , kdy je pak edém zpravidla lokalizován v oblasti hrtanu. Bodavě sací ústní ústrojí (komár, roupec, ovád) slouží k nabodávání živočišných tkání a nasávání tělních tekutin (krve).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky