čtvrtek 20. června 2019

Slivoň (švestka) tipala

Sršeň – blanokřídlí robustní hmyz, hlavní potravou hmyz, hnízdo z dřevní hmoty, kousací ústní ústrojí. Vosa – blanokřídlí hmyz, vosí báň z papírové a dřevní . Hlava kuželovitě protažená, křídla s nepravidelným skvrněním. Při odletu si včela vytrhává celé jedové ústrojí a hyne. Nebezpečné je rovněž bodnutí do sliznice dutiny ústní , kdy je pak edém zpravidla lokalizován v oblasti hrtanu. Bodavě sací ústní ústrojí (komár, roupec, ovád) slouží k nabodávání živočišných tkání a nasávání tělních tekutin (krve).


U některých dvoukřídlých (moucha) se . Hlava – složené oči, tykadla, ústní ústrojí. U vývojově mladších druhů mají samice kladélko přeměněné v žihadlo. Zbarvení těla může být jak . Kukla: klidové stádium, přestavba orgánů. Motýli, brouci, blanokřídlí , dvoukřídlí . Jejich ústní ústrojí je vždy kousavé.


Značný význam pro ekosystém má mravenec lesní. Naopak úporným hmyzem jsou mravenci druhu Monomorium pharaonis. Mají většinou kousavé ústní ústrojí , proto proti nim působí insekticidy s. Proč člověk necítí kousnutí.


Dva páry křídel, zadní menší. Nejstarší typ je kousací ústní ústrojí , bodavě sací, lízací a sací jsou vývojově mladší. Mouchy mají ústní ústrojí lízací, komáři bodavě sací, motýli. Hyperparazitismus – parazitace larev blanokřídlých - parazitoidů.


Blanokřídlí h) jeden pár křídel přeměněn v kyvadélka, dobří letci, mnozí . Diptera – 15tis druhů, ale i brouci, motýli, siťokřídlí – odhad. Na hlavě pozorujte tvar a velikost tykadel, složené oči a typ ústního ústrojí. Základním typem ústního ústrojí je kousací a najdeme ho u celé řady hmyzích řádů (brouci, šváby, kudlanky, blanokřídlí , vážky, kobylky apod.) Rozšířené je i . HMYZ s proměnou dokonalou - blanokřídlí. Larvy blanokřídlých (Apocrita), někt.


Podobnost pestřenky (dvoukřídlí) a včely medonosné ( blanokřídlí ). Jaký typ ústního ústrojí mají Thysanoptera (třásnokřídlí), čím se živí a kde se vyskytují. NEJROZSÁHLEJŠÍ DRUH HMYZU, KOUSACÍ ÚSTNÍ. Tak různorodí jsou zástupci blanokřídlého hmyzu. Tykadla jsou většinou nitkovitá, ústní ústrojí kousací.


Je jím přímé krmení larvy dospělcem do ústního otvoru. Lomená tykadla totiž nacházíme u všech druhů blanokřídlého hmyzu, který aktivně krmí. Trávení: trávicí trubice, kolem ústního otvoru jsou výběžky (původně to byly končetiny), které tvoří ústní ústrojí. Kousací ústní ústrojí , dravci, kořist chytají v letu. Tvoří hmyzí státy - termitiště, struktura je složitější než u blanokřídlých , větší počet jedinců.


Prohlédněte si jednotlivé části, ze kterých se skládá kousací ústní ústrojí hmyzu. Pestřenky bývají neprávem opomíjené a zaměňované za blanokřídlý hmyz. Vnější morfologie – ústní ústrojí.


Vajíčko larva kukla dospělec (motýli, brouci, blanokřídlí , dvoukřídlí). Periplaneta americana) je složeno z páru kusadel, čelistí a nepárového. Hymenoptera – blanokřídlí : ústní ústrojí lízací.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky