pátek 14. prosince 2018

Rakletovací gril

Rakletovací gril

Cola de caballo patří k největším přesličkám světa, tomu odpovídá i její další název – přeslička obrovská. Výška dosahuje až m, většinou dorůstá m. Je jihoamerickou odrůdou přesličky rolní. Získáme ho sběrem v přírodě (sporofyty přesliček , plavuní a kapradin) nebo pěstováním na zahradě.


K hlavním předmětům ochrany přírodní rezervace patří prameny. V místech vývěrů se vytvářejí pěnovcové kupy. Na nich roste přeslička obrovská. Lodyhy ostatních přesliček.


Přeslička největší ( obrovská ). Dává přednost vápnitým, jílovitým půdám. U nás hojněji v Českém ráji a na východní Moravě, jinde vzácně. Další jména, přeslička obrovská. Už máte na zahrádce vysazené ozdobné přesličky? PŘESLIČKY jsou již velmi příbuzné kapradinám a podle poznatků.


Na zamokřených místech bují vysoký a hustý porost rákosu obecného ( Phragmites communis) a přesličky obrovské (Equisetum maximum). Typická pro lesní mokřady Českého ráje je přeslička obrovská. Termofilní flóra proniká na území Českého ráje okrajově na jihu a jihozápadě z přilehlých okrsků.


Prohlédněte si alba na téma – přeslička. Obsahuje základní údaje k tématu, obrázky stavby přesličky a zástupců. Výtrusné rostliny - přesličky. Z květeny se tu nachází zimozelen okoličnatý, strdivka jednokvětá, sasanka lesní, přeslička obrovská , ostřice Davallova. Z chráněných druhů je to zejména . Jsou to přesličky, příbuzné kapradin a plavuní, krčící se skromně na okraji pole nebo ve stínu lesních velikánů.


Rakletovací gril

Jediná z našich přesliček, přeslička obrovská , . Flóru souše ovládly mohutné plavuně, stromové kapradiny a přesličky. Její předkyně daly před několika miliony let základ obrovským zásobám černého uhlí. Budete potřebovat jednu obrovskou přesličku – asi tak metrů vysokou.


Nejlepší je nějaká bažina. V mokřadech je dominantním druhem přeslička obrovská a devětsil lékařský. Ze vzácných a ohrožených druhů zde roste tořič čmelákovitý, kruštík bahenní, . Jedná se o jedny z nejmladších karbonských vrstev slezké pánve. Nejstarší suchozemské rostliny – předchůdci dnešních přesliček a plavuní. Zástupci: plavuň vidlačka, přeslička rolní, přeslička lesní, přeslička obrovská.


Rakletovací gril

Na břehu rybníka u stavidla u Žáravic se vyskytuje přeslička obrovská ( Equaisetum telmateia). Na přilehlé stráni je dubohabřina s vtroušeným bukem, v podrostu . S (plavuň, přeslička, kapradina). Bylo zjištěno,že se tam vyskytuje více než 3druhů cévnatých rostlin, včetně chráněných druhů mj.


U jiných přesliček je lodyžka jen u které zasychá klas a zbytek se mění v. This Pin was discovered by Miloslava Dušánková. Discover (and save) your own Pins on Pinterest.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky