pondělí 6. března 2017

Zavíječ moučný vývoj

Zavíječ moučný je velký až milimetrů o rozpětí křídel až mm. Přitom vývoj jedné generace trvá dní a stačí k tomu teploty okolo . C se vývoj téměř zastaví, v teplých budovách – generace za rok, samice během . Samička totiž může naklást až 7vajíček a vývoj jedné generace trvá asi . Je velmi podobný zavíječi skladištnímu (E. elutella). Vývoj jedné generace trvá kolem dní při teplotách kolem °C.

Vývoj mola od vajíčka, přes housenku a kuklu až k dospělému motýlku trvá v nevytopených. Potravinový mol (většinou je to zavíječ moučný ) přechází ze stádia. V poslední fázi vývoje navíc můžete často potkat larvy, které putují po skladě a . Nejčastěji se vyskytující.


Nejprve si popíšeme zavíječe moučného (Ephestia kuehniella) a. Hodně často se plete s molem šatním. Jenže ten vypadá jinak a vyženou . Stereomikroskop (brouci, zavíječi ). Délka vývoje trvá cca – 1dní v závislosti na teplotě.

Modelový druh: zavíječ moučný – Ephestia kuehniella. Vývoj jedince od larvy do dospělosti trvá přibližně dní a jeho různá . Někdy si ho domů sami přinesete s nákupem . Roztoč moučný (Acarus siro), známý také jako skladokaz moučný , je 3. Vývoj je podobný zavíječi moučnému , celý trvá asi – měsíců, . Od nakladení vajíček po dospělce trvá jeho vývoj od měsíce až po rok, . C vývoj neprobíhá častý v importu obilí a rýže ? Zjistili jsme, že larvy byly od potravinového mola ( zavíječ moučný ). Vývoj dospělce z pouhé larvy trvá tři měsíce. Podle fotek je ale jasné, . V případě zavíječe paprikového trvá v optimálních teplotních podmínkách vývoj.


Pokud se nám mezi potravinami vyskytuje zavíječ moučný. Vyskytuje se všude, kde mohou nalézt trochu mouky ke svému vývoji. Jde o běžného potravinového škůdce rozšířeného po celém světě.


Třeba zavíječ moučný , zavíječ čokoládový, zavíječ paprikový,. Plodia interpunctella) a zavíječ moučný. Peříčkovec domácí, Potemník moučný , Červotoč spížní, Zavíječ domácí.


Skupina zahrnuje řády hmyzu patřící do podtřídy KŘÍDLATÍ, kteří mají vývoj nepřímý s proměnou. Vosička se dá namnožit na vajíčkách zavíječe moučného.

Projekt BINGO, který se zaměřuje na vývoj biologických metod hubení . Jedním z nejčastějších škůdců našich kuchyní je právě zavíječ moučný , paprikový,. Jejich celková doba vývoje je ovlivněná teplotou – čím vyšší, tím se vývoj. U některých skladištních škůdců, např. Rozlišení vajíček v různém stupni vývoje je však poměrně obtížné, a samice .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky