čtvrtek 24. prosince 2015

Pampeliška latinsky

Ačkoli je pampeliška lékařská (též známá jako smetánka lékařská) brána spíše jako plevel, už samotný. Zdroj: Smetánka pampeliška obecná jako moderní . NÁZEV:Lomikámen Arendsův LATINSKY :Saxifraga arendsii MÍSTO:Zahrada. Tato pampeliška se často uvádí pod starším jménem smetánka lékařská.


Rozšíření: Afrika, Asie, Austrálie,.

Díky tomu, že mi v minulosti . Lidově se smetance říká pampeliška , ale v botanice se jako pampeliška označuje jiný příbuzný rod. Byliny z herbářů – smetanka lékařská neboli pampeliška. Roste v Evropě, Asii a Severní . Podle starých legend se pampeliška zrodila z prachu, který rozvířil ohnivý vůz boha Slunce.


Zajímavá je však stará legenda pravící, že se pampeliška zrodila z. Není snad trávník, na kterém by nyní nekvetla žlutá pampeliška. Zadejte Vámi hledané slovo do pole níže a .

Další českojazyčné a lidové názvy:. Povzbuzuje činnost trávicích orgánů a sekreci trávicích šťáv. Na orné půdě, kde se provádí podzimní orba, se pampeliška neprosadí.


Tamarix gallica, tamariška. Taraxacum officinale , taraxis = zánět očí) od nejznámějšího . Latinský název: Radix taraxaci. Svrab na pedie uvádí, že svrab ( latinsky scabies, z latinského scabere = drbat se), též sarkoptóza, u zvířat lidově též prašivina, je infekční nemoc . Stalo se vám někdy, že váš slibně se rozvíjející rodinný výlet. Jestli budete nebo nebudete mít pihy, o tom rozhodují geny. Pampeliška má široké použití.


Někdo tuto dispozici nemá, jiný se pod paprsky sluníčka okamžitě „osype“. Někde jí říkají lví zub, jinde. Právě proto má řebříček latinský název Achillea. Patří do čeledi hvězdnicovitých a podčeledi cikorkových (Cichoriaceae).


Smetánku lékařskou, latinsky taraxacum officinalis, známe všichni ponejvíc pod jménem pampeliška. Pam, pam, pampeliško, udělej mi klíč! U volby tohoto léku mívá jazyk bíly povlak a vzadu na nëm jsou vidët hfíbkovité .

Najdeme ji v zahradách, na loukách . Zelený čaj obsahuje vitamin K . Droga podporuje trávení a celkově hlavně látkovou výměnu. Je značně močopudná a její podávání je . Pohled nevšední krásy skýtá pohled na jarní louku nebo palouk tvořící souvislý koberec zářivě rozkvetlých pampelišek. U nás patří k nej starším rukopisným botanicko-lékařským dílům latinsky psaný Herbář a česky psané.


Hlavní složky: Droga obsahuje hořčinu taraxacin, cerylový alkohol laktucerol (v mléčné šťávě), kaučuk, inozit, cholin, . Narcis žlutý, latinsky Narcissus pseudonarcissus, před domem našich sousedů. Bylinka prospěje i vaší kráse, dokáže totiž zmírnit vypadávání vlasů. Smetanka ( pampeliška ) lékařská.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky