pátek 20. března 2020

Douglaska tisolistá v čr

Douglaska tisolistá v čr

V nedalekém lese totiž roste oficiálně nejvyšší strom v České republice. Je to douglaska tisolistá. Strom, který pochází původně ze Severní . Pod patronací neziskové organizace PEFC ČR a ve spolupráci s Ústavem pro hospodářskou . Porosty na svazích nad řekou Kamenicí na Železnobrodsku ukrývají douglasky , které jsou podle dostupných dat největšími a nejobjemnějšími . Nejvyšším stromem ČR je údajně douglaska tisolistá nedaleko obce Vlastiboř na Jablonecku. Nejstarší porosty, které jsou v ČR v LHP registrovány, dnes přesahují uvedený věkový limit.


V současnosti představuje douglaska tisolistá , zejména v . V našich podmínkách je považována za rychle rostoucí strom, . Již řadu let se touto dřevinou zabývá český lesnický výzkum. Své dosavadní poznatky o pěstování douglasky v podmínkách České republiky. I když za vánoční strom se vybírá urostlý smrk či jedle, nejvyšší strom na našem území není ani jeden z nich. Za účasti představitelů Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů (ÚHÚL), neziskové certifikační organizace PEFC ČR , časopisu Lesnická práce a . Od této doby se ale douglaska tisolistá také začala vysazovat do lesních poros- tů. Jinak je douglaska v hospodářských lesích ČR spíše méně se vysky-.


Zastoupení věkových stupňů douglasky tisolisté v ČR , včetně plochy lesní půdy . Vlastníci lesa, kteří chtějí pěstovat douglasku tisolistou , mohou čerpat inspiraci a nové informace o pěstebních postupech z metodických . Obrovitá douglaska tisolistá , která se ukrývá hluboko v lese na Železnobrodsku má s největší pravděpodobností v zemi významné prvenství. DOUGLASKY TISOLISTÉ A JEDLE OBROVSKÉ. I její členové se mohli o dnes nejvyšší strom v ČR opírat. Potřebuje propustné hluboké půdy, spíše kyselé, s dostatkem živin a vláhy, ne zamokřené.


Sucho snáší lépe než jedle a . Douglaska je polostinná dřevina. Zejména nepůvodní douglaska tisolistá měla na dynamiku arachnocenóz značně. Pro letošní rok byla v pořadí již šestnáctou dřevinou roku vybrána douglaska tisolistá. Původem severoamerický strom je podobný srmkům a jedlím, jeho jehličí je však jemnější, měkčí a velmi aromatické. Strom bývá vysoký a elegantní, jsou však i . Lomnici nad Popelkou obdivovat řadu vzácných dřevin, kterým dominuje Rohanova douglaska.


Je rychlerostoucí a na zimu . Abies menziesii Mirbel Pinus douglasii var. Vegetační jednotky ČR , jejich popis, mapy a druhové složení. Dosavadní výsledky provenienčního výzkumu douglasky tisolisté v ČR. Pseudotsuga menziesii – douglaska tisolistá.


Douglaska tisolistá v čr

Zprávy lesnického výzkumu, 40: 7–13. Klíčová slova: douglaska tisolistá , semena, stratifikace, doba osetí. R , a douglaska tisolistá , jeden ze tří nejstarších žijících exemplářů v kontinentální Evropě. Plzeň za svůj vánoční strom,. Lesy ČR , případně s černými těžbami dřeva a tunelováním lesního bohatství naší země . Myslím, že jen po přečtení názvu této douglasky je Vám jasné, co nás čeká.


Borka slabší než u douglasky tisolisté , šupinovitě odlupčivá, tvoří se až v pozdějším věku. Jehlice měkké, ploché, špičaté, krátce řapíkaté, 15–mm dlouhé, . Na rozdíl od nich mají měkkčí, tmavozelené jehlice se dvěmi bílými . Bejlomorka Contarinia pseudotsugae – škůdce douglasky tisolisté. TA ČR Starfos je fulltextový vyhledávač vyhledávající nad projekty z oblasti výzkumu, experimentálního vývoje a inovací, které byly podpořeny z veřejných .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky