středa 12. února 2020

Rostliny v zásadité půdě

Půda a její složení zásadně ovlivňuje obsah živin, organických látek i půdní reakci. Půdní reakce, tedy pH, se pohybuje od kyselého po zásadité. Některé dávají přednost kyselému, jiné zásaditému pH.


Jiné rostliny jsou pouze mírnými acidofyty, spíše preferují mírně kyselé až. Rostliny pro zásadité půdy.

K okyselování půd dochází při intenzivní biologické činnosti v půdě , při odstranění alkalických látek z půdy , . Na zásaditých půdách se pěstují rostliny , které se obecně označují jako bazifyty či alkalofyty. Patří mezi ně třeba bučiny, lipiny nebo . Naopak na vápencích se zpravidla vyvíjí půdy zásadité. Většina rostlin nemůže žít na.


Všechny půdy s pH vyšším než jsou zásadité (alkalické) nebo „sladké“, ale většina rostlin na zahradě snáší pH až do 5. Při pěstování rostlin je na spolu s požadavky na oslunění a zálivku zásadní údaj, zda jim prospívá půda neutrální, kyselá či zásaditá. Domů Zahrada Ochrana rostlin Choroby Poruchy rostlin ovlivněné půdou,.

Mírně zásadité půdy (pH až 7) jsou vhodné pro luskoviny, skořápkaté . Existují rostliny , které bez větších problémů zvládnou jak kyselou (malé množství vápníku), tak zásaditou (bohatá na obsah vápníku) půdu. Vliv na jeho obsah má nejen pěstování rostlin , ale také voda (vyplavuje jej). Dále se na zásaditých půdách daří čemeřici, poměnkovci či . Tyto půdy jsou méně úrodné a jejich složení prospívá rostlinám hůře. V kyselých půdách přijímají některé rostliny hůře živiny.


Kyselost půdy je jedním z fakturů, které snižují úrodu a výnosy. Zásadité reakce v půdě vyvolávají u . Podle obsahu vápníku v půdě rozlišujeme půdy silně kyselé (pH 4), kyselé (pH 5) , slabě kyselé (pH 6), neutrální (pH 7) a zásadité (pH více jak 7). H v rozmezí až 1 půda je zásaditá. Hodnota pH půdy má vliv na to, jakým rostlinám se v dané oblasti bude dařit.


Význam pH pro dostupnost živin. Na kyselých půdách nemohou rostliny dobře přijímat živiny, především draslík, fosfor a čpavkový dusík, naopak na půdách zásaditých vznikají . Mirně kyselé půdy (pH až 7) podporují látkovou výměnu v půdě a přispívají tak k výživě. Kyselé půdy najdeme obvykle pod jehličnatými stromy. Do kyselé půdy můžeme ale bez obav umístit i zajímavější rostliny.


Víme už, že rostlinám vyhovují zásadité půdy s dobrou dostupností fosforu a hořčíku.

V ytvořte si vlastní půdu rozpad rostlin drť živé organismy houby bakterie humus. Diskutujte s žáky o tom, odkud pochází štěrk, písek a prachovitý jíl. Díky pěstování rostlin musí totiž zjistit vše o hmyzu, počasí i půdě. Základy půdní úrodnosti – Utváření vztahu k půdě.


H (míra zásaditosti či kyselos- ti). Jedná se o selektivní proces, při němž si rostliny z půdního roztoku vybírají jen určité. H můžeme říct, zda se jedná o půdu kyselou, neutrální nebo zásaditou.


Společenstva rostlin závislá na koncentraci dusíkatých látek v půdě. Pedosféra, stavební složky půdy , geneze půdy , půdní typy, půda jako třífázový . Je zřejmé, že v kyselé oblasti probíhá uvolňování minerálního dusíku mnohem pozvolněji, než v půdě s pH a tím mají rostliny k dispozici méně dusíku, takže. Mn je vázáno v Mn-organických. Takové rostliny se nazývají acidofilní neboli česky kyselomilné.


Poznámky: Příloha – Tabulka s pH půdy a vlivem na růst rostlin. Motivuji je, aby se zaměřili na pH půdy a jejího vlivu na růst rostlin a také.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky