čtvrtek 2. listopadu 2017

Jalovec klášterský

Prvním je hrušeň obecná ( Pyrus communis) a druhou jalovec čínský ( Juniperus chinensis) a v některých případech jalovec klášterský. Tím prvním je hrušeň, druhým některý z jalovců. Ne však všechny druhy a kultivary, ale jalovec čínský (Juniperus chinensis), jalovec chvojka klášterská nebo též . Svůj vývoj začne na jaře na jalovcích, odkud se za pomoci větru „stěhuje“ na hrušně. Uvolňující se spory na spodní . Druhým hostitelem jsou dva druhy jalovců - jalovec čínský (Juniperus chinensis) a jalovec klášterský. Na jaře přechází infekce z jalovců na hrušně v době jejich květu.


Jalovec klášterský

Cupressaceae cypřišovité Juniperus x media chvojka . Má mnoho velice pěkných kultivarů přízemních . Sekundárním hostitelem ( mezihostitelem) je hrušeň (Pyrus spp.), pře- devším hrušeň obecná (P. communis ) a . Jalovec klášterský je však napadán méně často. Poznámka: Častěji se vyskytující jalovec obecný (borievka obyčajná). Tento škůdce přezimuje právě na jalovcích (jalovec čínský a jalovec klášterský ). Jejími hostiteli jsou jalovec čínský a jalovec klášterský.


Juniperus sabina, jalovec klášterský – pseudoplody Juniperus virginiana, jalovec. Doporučuji nepěstovat tyto stromy ve vzdálenosti cca 200m. Já používám před květem a . Na infikovaných jalovcích se na jaře tvoří speciální útvary (telia), které obsahují.


Juniperus foetida - klášterní chvojka, Sabina officinalis - chvojka klášterská , Sabina vulgaris Tato nízká . V našich podmínkách jde především o jalovec čínský (Juniperus chinensis) a jeho variety a výjimečně také o jalovec klášterský (J. sabina) a . Jde o dlouholetou houbovou infekci, která má prvního hostitele na kultivarech okrasných jalovců (zejména jalovec klášterský a jalovec čínský), . Jeden z nejčastěji pěstovaných jalovců u nás. Má keřovitý vzrůst a sytě zelenou barvu. Je velmi vhodný k ozeleňování svahů. Načervenalá kůra starších větví se lístkovitě odlupuje, velmi tenké a husté větvičky se šupinovitými i. Jedná se o rez, která přezimuje na jalovcích.


Jedním je hrušeň a druhým je jalovec. Jde konkrétně o jalovec čínský (Juniperus chinensis) a jalovec klášterský neboli chvojka klášterská . Rozložitě rostoucí jalovec. Větve rostou vodorovně, rozprostřeně v několika patrech . V současné době se na jalovcích hojně objevuje napadení rzí hrušňovou.


Těmi jsou jalovec čínský, jalovec chvojka klášterská a jejich variety. Hrušeň je jedním a druhým, světe div se, jalovec (nejnáchylnější je jalovec čínský a jalovec klášterský ). Stačí přitom i jalovec ve vzdálenějším . Botanicus PH je internetový herbář obsahující téměř 3kreseb různých rostlin. O stupeň zpět - Juniperus - jalovec.


Na větvích jalovců vytváří rez . Rez hrušňová je významnou chorobou . Hostitelské rostliny: Dvojbytná rez, jejímiž hostiteli jsou hrušeň obecná a další druhy rodu hrušeň a jalovce, především jalovec čínský a jalovec klášterský. Chvojka klášterská je vždy zelený, metlově rozložitý keř, domácí porůznu na .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky