pondělí 1. února 2016

Žloutnutí listů jabloní

Na břehu rybníka u stavidla u Žáravic se vyskytuje přeslička obrovská ( Equaisetum telmateia). Na přilehlé stráni je dubohabřina s vtroušeným bukem, v podrostu . S (plavuň, přeslička, kapradina). Bylo zjištěno,že se tam vyskytuje více než 3druhů cévnatých rostlin, včetně chráněných druhů mj.


U jiných přesliček je lodyžka jen u které zasychá klas a zbytek se mění v. Cola de caballo patří k největším přesličkám světa, tomu odpovídá i její další název – přeslička obrovská.

Je jihoamerickou odrůdou přesličky rolní. Výška dosahuje až m, většinou dorůstá m. This Pin was discovered by Miloslava Dušánková. Discover (and save) your own Pins on Pinterest. Lodyhy ostatních přesliček.


Dává přednost vápnitým, jílovitým půdám. U nás hojněji v Českém ráji a na východní Moravě, jinde vzácně. Další jména, přeslička obrovská.

Už máte na zahrádce vysazené ozdobné přesličky? PŘESLIČKY jsou již velmi příbuzné kapradinám a podle poznatků. Na zamokřených místech bují vysoký a hustý porost rákosu obecného ( Phragmites communis) a přesličky obrovské (Equisetum maximum). Přeslička obrovská (Equisetum telmateia). Typická pro lesní mokřady Českého ráje je přeslička obrovská.


Termofilní flóra proniká na území Českého ráje okrajově na jihu a jihozápadě z přilehlých okrsků. Prohlédněte si alba na téma – přeslička. Obsahuje základní údaje k tématu, obrázky stavby přesličky a zástupců. Výtrusné rostliny - přesličky. Z květeny se tu nachází zimozelen okoličnatý, strdivka jednokvětá, sasanka lesní, přeslička obrovská , ostřice Davallova.


Z chráněných druhů je to zejména . Jsou to přesličky, příbuzné kapradin a plavuní, krčící se skromně na okraji pole nebo ve stínu lesních velikánů. Jediná z našich přesliček, přeslička obrovská , . Flóru souše ovládly mohutné plavuně, stromové kapradiny a přesličky. Její předkyně daly před několika miliony let základ obrovským zásobám černého uhlí.


Budete potřebovat jednu obrovskou přesličku – asi tak metrů vysokou. Nejlepší je nějaká bažina.

V mokřadech je dominantním druhem přeslička obrovská a devětsil lékařský. Ze vzácných a ohrožených druhů zde roste tořič čmelákovitý, kruštík bahenní, . Jedná se o jedny z nejmladších karbonských vrstev slezké pánve. Nejstarší suchozemské rostliny – předchůdci dnešních přesliček a plavuní. Zástupci: plavuň vidlačka, přeslička rolní, přeslička lesní, přeslička obrovská. Tomáš Starove Metodický popis.


Získáme ho sběrem v přírodě (sporofyty přesliček , plavuní a kapradin) nebo pěstováním na zahradě. K hlavním předmětům ochrany přírodní rezervace patří prameny. V místech vývěrů se vytvářejí pěnovcové kupy.


Na nich roste přeslička obrovská.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky