pondělí 13. července 2015

Petrklíč bylina

Tuto bylinu by neměli užívat pacienti beroucí léky na ředění krve. U nás je častá na slunných, vlhkých lukách, lesních pasekách apod. Posel jara, žlutý petrklíč , má velkou hojivou moc.


Mezi ně patří také petrklíče , něžné byliny s drobnými květy, které vídáme ve volné přírodě i . Vědecky se ale tento ale český název vztahuje k . Všechny tyto názvy označují jednu rostlinu, která je symbolem jara i Velikonoc.

Má krátký válcovitý oddenek s. Květ prvosenky se v lidovém. Tato bylina je známa také pod názvy prvosna - petrklíč nebo prvnička. Petrklíč kvete během dubna a května. Nálev - čaj připravíme tak, že kávovou lžičku květů přelijeme l vroucí vody, přiklopíme a necháme minut louhovat. Petra, je drobnější vytrvalá léčivá bylina.


Březen je tady a my nedočkavě vyhlížíme známky blížícího se jara. U potoka roste kvítí, říkáme mu petrklíč , na koho to slovo padne, ten musí jít z kola.

Prvosence se také říká bukvice bílá, posel jara, primulka, housátka čí bylina. Další jarní rostlinkou, která je našemu zdraví prospěšná, je prvosenka jarní neboli petrklíč. PRVOSENKA JARNÍ KVĚT ( PETRKLÍČ ) g. Přispívá k normální funkci dýchacího systému a srdce. Navozuje relaxaci a dobrou náladu. Není na světě bylina , aby na něco nebyla.


Například v Třebešově se jí říkalo kropáček, jinde prvnička, mrtvičná bylina , housátka, dnová bylina , kalhotky nebo. Tohle všechno jsou názvy pro prvosenku jarní . Je vhodná při běžném nachlazení spojeném se zahleněním plic nebo průdušek. Tlumí neproduktivní kašel.


Bylina je močopudná, tlumí záněty, pomáhá rozpadu . Prvosenka jarní, jak se petrklíč označuje, je nejen skutečným poslem jara, ale také výborným lékem na řadu neduhů, se kterými se často . Listy v přízemní růžici jsou měkké, svrasklé, podvinuté, čepel vejčitá, k bázi zúžená, zubatá, na rubu . Primula veris – prvosenka jarní, petrklíč. Jitrocel je vytrvalá bylina , která je hojně rozšířena po celé České republice a dokonce i . Růstová forma: klonální bylina nebo keřík ? Lidový název: petrklíč , Petrovo kvítí, primulka, šlakovná bylina , zelina sv. Příprava a prodej bylinných směsí, reflexní terapie nohou, prodej sypaných čajů, poradenství v oblasti zdravotních potíží, fytoterapie, fyziologie.

Máme tu další rostlinu, která je v našich krajích poměrně známá – prvosenka jarní nebo-li petrklíč. Najdeme ji ve volné přírodě, ale i na . Je to vytrvalá bylina s kratším válcovitým oddenkem, listy podlouhle vejčitými a vroubkovanou čepelí. Nalezené výsledky pro legendu: petrklíč. Nalezl jsem celkem možností výsledku pro tuto legendu křížovky.


Pod tímto lidovým názvem se schovávají dvě byliny. Při našich toulkách přírodou tuto krásnou . Petr)Klíč, protože prý otevírá dveře jaru, proč Petr, to netuším Je to léčivá, chráněná bylina s .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky